Säkerhetskontroll med släpvagn BE-körkort

slapNär behöver man behörighet BE?

Det menas att med vanlig behörighet B bil på körkortet får du rätt att köra personbil eller lätt lastbil med tillkopplat lätt släp. Ett lätt släp är :

1. alla släp med en totalvikt av högst 750 kg

2. Släp med en totalvikt över 750 kg om båda följande krav uppfylls:

  • dels att släpets totalvikt inte överstiger bilens tjänstevikt
  • dels att bilens och släpets sammanlagda totalvikt inte överstiger 3,5 ton

Det som här är viktigt att noterat är att se en skillnad mellan vad bilen får dra beroende på vilken körkortsbehörighet föraren har. Vid B -behörighet är det släpets totalvikt som inte får överstiga bilens tjänstevikt.

Har föraren däremot BE-behörighet spelar släpets totalvikt ingen roll, här är det bruttovikten som inte får överstiga bilens största släpvagnsvikt.

I säkerhetskontrollen skall följande kontrolleras:

– Halvljus
– Helljus
– Blinkers (båda)
– Bromsljus
– Parkeringsbroms
– Bromsprov

Säkerhetskontroll börjar med att du får koppla ihop bil och släp.

Vid kontrollen av bromsljusen får du sätta dig i bilen och bromsa, be uppkörningsledaren att titta efter att lamporna fungerar på bil och släp. Släpets parkeringsbroms kontrolleras genom att du drar i denna och försöker köra i väg med bilen.

Utöver detta kan du även kontrollera bilens broms och styrservo, genom att när du startar bilen ha ett tryck på bromsen samt hålla ratten lite vriden. Om bromsen sjunker ner då du startar och du känner ett ryck i ratten , så är allt bra.

Glöm inte att kontrollera att dragkulan inte är sliten. Slitningen på kulan får inte vara större än 1 mm, vilket kan kontrolleras genom att stödhjulet tas ner och man försöker hissa upp/av släpet. Släpet får då inte glappa eller lämna kulan.

Du bör känna till sambandet mellan last, N-värde och kyltryck, samt följderna av för högt respektive för lågt kultryck. Du kan också får redogöra för din last. Superjätteviktigt, du ska kunna redogöra för hur den är säkrad och vilka bestämmelser som gäller.

3 thoughts on “Säkerhetskontroll med släpvagn BE-körkort

  1. Jag har nyss kuggat mig på säkerhetskontrollen på min BE-uppkörning. Uppkörningsmannen visade mig en lista på grejor som måste kollas och det var allt möjligt såsom oljenivån, vindrutetorkarna, spolarvätskenivån mm.

    1. Jag kuggade idag med. Nitisk kontrollkärring. Missade att kolla vätskorna på bilen samt bromstest med kärrans handbroms 🙁

  2. jag ska ta be körkort tänkte jag de kan nog va lite kinkiga på säkerhetskontrollen ……. man får nog tänka sig rätt noga inför uppkörningen ,/ Putte

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *